Velkommen til operabyen Kristiansund!

I Kristiansund finner du Norges eldste opera!

Det er ikke for ingenting at kjælenavnet på Kristiansund for mange av byens innbyggere er "operabyen". At kunstformen opera fikk et fotfeste her på disse øyene ytterst uti havgapet på Nordvestlandet er nemlig helt unikt.

Kristiansund gjorde det stort innen eksport av klippfisk på 1800-tallet, og mens den tørkede og saltede klippfisken ble sendt ut i Europa tok kristiansunderne med seg kontinentale vaner, som opera, tilbake til byen. 

Operaen i Kristiansund har et rikholdig program som strekker seg gjennom hele året. Men hver februar skjer det noe helt spesielt. Da forvandler Operaen i Kristiansund byen til en pulserende kulturhovedstad i Møre og Romsdal.

I 17 dager til ende er det operaforestillinger i Festiviteten, men du finner også opera på restauranter, puber, sykehjem og barnehager – det dukker opp solister og pianister blant matpakker, lunsjtallerkner, vinglass og midt i søndagstur-ruten.

Unike musikkopplevelser omgitt av storslått kystnatur

Kristiansund er den nordligste av tre byer i Møre og Romsdal. Helt ytterst mot havet i nordvest finner du den fargerike byen kjent for både opera og lange klippfisktradisjoner. Byen strekker seg over fire øyer som danner et unikt havneområde. 

I havneområdet kan du besøke flere gamle klippfiskbrygger, og du kan også ta turen innom historiske Mellemværftet, som ble anlagt i 1856 og fortsatt er et levende skipsverft. Nordmøre museum har flere spennende steder du kan besøke som forteller litt om Kristiansunds spennende kysthistorie. 

Sundbåten, som er kjent som verdens eldste kollektive transportselskap i kontinuerlig drift, frakter deg rundt på havna mellom de fire landene Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet og Gomalandet. 

Klippfisktradisjonen står fortsatt sterkt i Kristiansund. Dette gjenspeiler seg på menyen til byens mange restauranter og kafeer. Her kan du nyte klippfisk i mange forskjellige variasjoner, blant annet i signaturretten bacalao. Byens restauranter og kafeer har spennende menyer med gode lokale råvarer. Vi anbefaler blant annet et besøk på Bryggekanten restaurant og brasserie, Havnekontoret bar og spiseri og [bar å sånn]. Fra et gatekjøkken med utsikt mot havna kan du også smake en annen lokal spesialitet, nemlig "fishan" - ekte fish and chips. 

I Kristiansund er det kort vei til det meste. Sentrum er kompakt og det er lettvint å finne fram mellom operahuset Festiviteten, serverdigheter, shopping, kunstutstillinger, restauranter, hurtigrutekai, flyplass og hoteller. Vi anbefaler deg å booke et av de lekre hotellrommene på vårt operahotell Quality Hotel Grand Kristiansund

Her er også kort vei fra unike musikkopplevelser til storslått kystnatur. Rundt 20 minutter fra sentrum av Kristiansund finner du den kjente Atlanterhavsveien, den nasjonale turistveien som ble kåret til århundrets byggverk i Norge i 2005 og som omtales som verdens vakreste bilreise. Denne veien er vakker opplevelse både i vindstille solskinn og skikkelig ruskevær. 

Nordvestlandet er et eldorado for deg som liker å gå på toppturer, både med og uten ski. Her er fjellene bratte og fjordene lange. Kort vei fra Kristiansund finner du fjell som passer både nybegynnere og erfarne fjellklatrere og skikjørere. Har du lyst til å prøve fiskelykken? Eller oppleve havørn, sel, eller spekkhogger på nært hold? Dykke i vakre Atlanterhavet? Alt ligger og venter på deg i umiddelbar nærhet fra Kristiansund! Her får du muligheten til å kombinere fantastiske naturopplevelser med musikkopplevelser du sent vil glemme.

Du kan lese mer om alle de flotte opplevelsene du kan få på Nordvestlandet hos Visit Nordvest

Hvordan kommer du deg hit?

Til Kristiansund kan du reise med både fly, buss, båt og bil. Kommer du sjøveien er vi anløpssted for Hurtigruten, reiser du fra Trondheim kan du ta Kystekspressen hit på litt over tre timer. 

Kristiansund lufthavn har direkteruter til og fra Oslo, Bergen, Trondheim, Florø, Stavanger, Molde og Ålesund. Til Kristiansund kan du reise med både SAS og Widerøe. 

Det er mange veier til både Rom og Kristiansund. Kjører du hit med bil kan du ta turen innom majestetiske Trollstigen og vakre Atlanterhavsveien på turen. Vil du kjøre kollektivt er Kristiansund et stoppested på FRAM sine bussruter fra Ørsta, Volda, Ålesund, Molde, Åndalsnes, Oppdal, Trondheim, Sunndal og Sunndalsøra. Det vil si at du også kan ta tog til Oppdal eller Åndalsnes og buss videre ut til oss i havgapet. 

Operafestukene 2019: Viva Verdi!

I februar 2019 arrangerer vi, som fast tradisjon, en av Norges største og mest allsidige operafestivaler. I tillegg til de to operaoppsetningene på programmet, finner du oss også blant vinglass, matpakker og bacalaotallerkner, på restauranter og kafeer, utendørs på søndagsturruten og på sykehjem.

Når du kommer på operaoppsetning hos oss trår du inn i ærverdige Festiviteten, som er et av Kristiansunds virkelige praktbygg. Bygget, som sto ferdig i 1914, er oppført i jugendstil, og er bygget av stein hentet fra Kristiansund.

7. februar er det premiere på Verdis Macbeth. som er basert på det råeste Shakespearedramat med samme navn. Macbeth og hans lady drives fra den ene blodtørstige handlingen til den neste, i jakten på makt og autoritet.

Vi er også veldig glade for å kunne gi publikum et gjensyn med Rigoletto. Når man har satt opp opera i over 90 år, er det ikke til å unngå at oppsetninger settes opp på nytt i ny drakt og regi, og Rigoletto ble sist satt opp her i 2003. Denne operaen er en av verdens mest kjente, og byr på en av verdens største operahits: La donna è mobile! Historien handler om Rigoletto, hertugens trofaste hoffnarr, som blir besatt av ønsket om hevn når han finner ut at hertugen har innledet et forhold til den kjære datteren hans, Gilda. Ondskap, begjær, hevn og kjærlighet - Rigoletto gir deg dette og mer til!

På programmet under Operafestukene 2019 finner du også konsert med TrondheimSolistene, en festkveld på Dødeladen med Hot Club de Norvège, to fine konserter på vakre Knudtzonlunden På Geitevis med blant andre Jorun Marie Kvernberg og Unni Boksasp, Meningen med Sangen - et Marthe Werring Holmern Show, og du får bli bedre kjent med Kirsten Flagstad i 100 år med Flagstad. Fra NTNUs Institutt for musikk kommer kammeroperaen Babykaos, om den nybakte pappaen Viktor, som synes det småbarnslivet er temmelig slitsomt. Trio No Treble står klare for å gi oss en herlig konsert uten diskant, og i Pianistimo! møtes den klassiske pianisten Martin Bredin og jazzpianisten Arne Torvik til pianosamtaler, ikke minst får vi som alltid besøk av Odd Arne Halaas til en real Storlygarkveld. Mer informasjon om disse konsertene og enda flere forestillinger finner du i vårt sesongprogram her!

Billetter kan du kjøpe via vår nettside, Ticketmaster eller ved å ta direkte kontakt med Operaens Billettluke på 71 58 99 99 eller stikke innom oss i Fosnagata 13, 6509 Kristiansund. 

Foto:
Kristiansund fra lufta: Johan Wildhagen / visitnorthwest.no
Opera på Nordmørskafeen: Bjørn Hansen / Operaen i Kristiansund 
Kajakk i Vågen og Fishan på Fisktrappa: Einar Engdahl / visitnorthwest.no
Atlanterhavsveien: Steinar Melby / visitnorthwest.no
Øvrige operabilder: Per Kristian Leikanger / Operaen i Kristiansund