Velkommen til operabyen Kristiansund!

I Kristiansund finner du Norges eldste opera!

Det er ikke for ingenting at kjælenavnet på Kristiansund for mange av byens innbyggere er "operabyen". At kunstformen opera fikk et fotfeste her på disse øyene ytterst uti havgapet på Nordvestlandet er nemlig helt unikt.

Kristiansund gjorde det stort innen eksport av klippfisk på 1800-tallet, og mens den tørkede og saltede klippfisken ble sendt ut i Europa tok kristiansunderne med seg kontinentale vaner, som opera, tilbake til byen. 

Operaen i Kristiansund har et rikholdig program som strekker seg gjennom hele året. Men hver februar skjer det noe helt spesielt. Da forvandler Operaen i Kristiansund byen til en pulserende kulturhovedstad i Møre og Romsdal.

I 17 dager til ende er det operaforestillinger i Festiviteten, men du finner også opera på restauranter, puber, sykehjem og barnehager – det dukker opp solister og pianister blant matpakker, lunsjtallerkner, vinglass og midt i søndagstur-ruten.

Unike musikkopplevelser omgitt av storslått kystnatur

Kristiansund er den nordligste av tre byer i Møre og Romsdal. Helt ytterst mot havet i nordvest finner du den fargerike byen kjent for både opera og lange klippfisktradisjoner. Byen strekker seg over fire øyer som danner et unikt havneområde. 

I havneområdet kan du besøke flere gamle klippfiskbrygger, og du kan også ta turen innom historiske Mellemværftet, som ble anlagt i 1856 og fortsatt er et levende skipsverft. Nordmøre museum har flere spennende steder du kan besøke som forteller litt om Kristiansunds spennende kysthistorie. 

Sundbåten, som er kjent som verdens eldste kollektive transportselskap i kontinuerlig drift, frakter deg rundt på havna mellom de fire landene Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet og Gomalandet. 

Klippfisktradisjonen står fortsatt sterkt i Kristiansund. Dette gjenspeiler seg på menyen til byens mange restauranter og kafeer. Her kan du nyte klippfisk i mange forskjellige variasjoner, blant annet i signaturretten bacalao. Byens restauranter og kafeer har spennende menyer med gode lokale råvarer. Vi anbefaler blant annet et besøk på Bryggekanten restaurant og brasserie, Havnekontoret bar og spiseri og [bar å sånn]. Fra et gatekjøkken med utsikt mot havna kan du også smake en annen lokal spesialitet, nemlig "fishan" - ekte fish and chips. 

I Kristiansund er det kort vei til det meste. Sentrum er kompakt og det er lettvint å finne fram mellom operahuset Festiviteten, serverdigheter, shopping, kunstutstillinger, restauranter, hurtigrutekai, flyplass og hoteller. Vi anbefaler deg å booke et av de lekre hotellrommene på vårt operahotell Quality Hotel Grand Kristiansund

Her er også kort vei fra unike musikkopplevelser til storslått kystnatur. Rundt 20 minutter fra sentrum av Kristiansund finner du den kjente Atlanterhavsveien, den nasjonale turistveien som ble kåret til århundrets byggverk i Norge i 2005 og som omtales som verdens vakreste bilreise. Denne veien er vakker opplevelse både i vindstille solskinn og skikkelig ruskevær. 

Nordvestlandet er et eldorado for deg som liker å gå på toppturer, både med og uten ski. Her er fjellene bratte og fjordene lange. Kort vei fra Kristiansund finner du fjell som passer både nybegynnere og erfarne fjellklatrere og skikjørere. Har du lyst til å prøve fiskelykken? Eller oppleve havørn, sel, eller spekkhogger på nært hold? Dykke i vakre Atlanterhavet? Alt ligger og venter på deg i umiddelbar nærhet fra Kristiansund! Her får du muligheten til å kombinere fantastiske naturopplevelser med musikkopplevelser du sent vil glemme.

Du kan lese mer om alle de flotte opplevelsene du kan få på Nordvestlandet hos Visit Nordvest

Hvordan kommer du deg hit?

Til Kristiansund kan du reise med både fly, buss, båt og bil. Kommer du sjøveien er vi anløpssted for Hurtigruten, reiser du fra Trondheim kan du ta Kystekspressen hit på litt over tre timer. 

Kristiansund lufthavn har direkteruter til og fra Oslo, Bergen, Trondheim, Florø, Stavanger, Molde og Ålesund. Til Kristiansund kan du reise med både SAS og Widerøe. 

Det er mange veier til både Rom og Kristiansund. Kjører du hit med bil kan du ta turen innom majestetiske Trollstigen og vakre Atlanterhavsveien på turen. Vil du kjøre kollektivt er Kristiansund et stoppested på FRAM sine bussruter fra Ørsta, Volda, Ålesund, Molde, Åndalsnes, Oppdal, Trondheim, Sunndal og Sunndalsøra. Det vil si at du også kan ta tog til Oppdal eller Åndalsnes og buss videre ut til oss i havgapet. 

90 år med opera 1928-2018

I 2018 er det 90 år siden første helaftens operaforestilling ble satt opp i Festiviteten i Kristiansund. I 1928 var det Orfeus & Evrydike som stod på programmet, under Operafestukene 90 år etter setter vi opp Bizets Carmen og Cole Porter-musikalen Kiss me Kate.

Når du kommer på operaoppsetning hos oss trår du inn i ærverdige Festiviteten, som er et av Kristiansunds virkelige praktbygg. Bygget, som sto ferdig i 1914, er oppført i jugendstil, og er bygget av stein hentet fra Kristiansund.

1. februar er det premiere på Carmen, som er en av verdens mest kjente operaer. Handlingen fra 1820-tallets Spania skildrer hvordan sigøynerkvinnen Carmen forfører menn med sin sensualitet. Hennes skjebnesvangre lek med kjærlighet og sjalusi får katastrofale følger og ender i tragedie.

Cole Porter-musikalen Kiss me Kate er kjent for sin flotte musikk og spenstige dansenummer. Når regissør Fred Graham og hans teatertrupp skal sette opp Shakespeares teaterstykke, Troll kan temmes, viser det seg å bli alt annet enn enkelt. Det byr på forviklinger av ulik art når det nærmer seg premiere. I februar får musikalen en lokal vri, med mange kjente Kristiansundsfjes på scenen.

På programmet under Operafestukene 2018 finner du også konsert med TrondheimSolistene, premiere på Frode Alnæs’ konsertforestilling Min dans med strenger og Operahistorien på 60 minutter. Vi har med oss fire folkemusikere fra Nordmøre i Brann i blått, som er noen av landets fremste utøvere på sine felt. Vi byr på havnecruise med opera på den ærverdige gamle sundbåten Framnæs, musikk i mørket med Lights Out Trio, og Storlygarkveld med Odd Arne Halaas. Mer informasjon om disse konsertene og enda flere forestillinger finner du i vårt sesongprogram her!

Billetter kan du kjøpe via vår nettside, Ticketmaster eller ved å ta direkte kontakt med Operaens Billettluke på 71 58 99 99 eller stikke innom oss i Fosnagata 13, 6509 Kristiansund. 

Foto:
Kristiansund fra lufta: Johan Wildhagen / visitnorthwest.no
Opera på Nordmørskafeen: Bjørn Hansen / Operaen i Kristiansund 
Kajakk i Vågen og Fishan på Fisktrappa: Einar Engdahl / visitnorthwest.no
Atlanterhavsveien: Steinar Melby / visitnorthwest.no
Øvrige operabilder: Per Kristian Leikanger / Operaen i Kristiansund